26 aug Voel je comfortabel met een mondmasker
Posted at 12:20h
in
Gezondheid
by Annemie
De één is er al lang gewend en voor de ander blijft het een noodzakelijk kwaad. Het dragen van een mondmasker zal nog een tijdje een verplichting blijven bij het binnengaan van een winkel en/of horecazaak. Ook vanaf volgende week zal het verplicht worden van alle secundaire en hogescholen.
Krijg jij het soms benauwd met een mondmasker op? Dan zijn hier een aantal tips die misschien kunnen helpen.
Wissel tijdig je mondmasker
Wissel bij langdurig dragen je mondmasker om de 3 à 4 uur. Onder andere omdat het mondkapje gedurende de dag wat zwaarder kan worden door de condens. Dan neemt de ademweerstand toe en dat kan weer tot een versnelde ademhaling leiden. Maar die verhoogde ademweerstand kan ook leiden tot een verminderde ademhaling waardoor de CO2 oploopt en je ook hoofdpijn kunt krijgen.
Wees bedachtzaam, voel hoe je ademt
Neem even de tijd om te voelen hoe je ademt terwijl je een masker draagt. Stel jezelf de volgende vraag: beweegt je buik of beweegt je borst? Plaats je handen op je buik of onderste ribbenkast, haal langzaam adem door je neus en voel je buik en ribbenkast naar buiten duwen en adem uit door je mond. Op deze manier train je actief je buikademhaling.
Er is voldoende zuurstof
Een masker op je mond en neus geeft je het gevoel dat je minder zuurstof krijgt en wekt daardoor de neiging op om dieper te gaan ademen. Als je angst of stress ervaart, haal je te veel zuurstof binnen, waardoor je hyperventileert. Hyperventilatie geeft de indruk dat je te weinig zuurstof hebt, maar eigenlijk heb je er te veel. Je hoeft dus helemaal niet naar lucht te happen; er komt echt wel voldoende zuurstof door. Probeer eens langer uit te ademen dan je inademt. Ook dat kun je oefenen.
Adem door je neus
Probeer zoveel mogelijk spaarzaam door je neus te ademen en je mond gesloten te houden. Hiermee voorkom je dat je gaat overademen of hyperventileren. Bij het praten adem je sowieso door je mond dus let op het tempo van je praten met een mondmasker op. Alsook op je intonatie, praat niet met te hoge tonen, dan ga je luchthappen en dat stimuleert de hyperventilatie. Vermijd ook geeuwen en zuchten want dit gaat je klachten alleen maar verergeren.
Probeer te ontspannen
Zodra je gespannen wordt, wordt het ademen nog moeilijker. Als je het mondkapje dus op moet doen: ontspan zoveel mogelijk en adem rustig in en uit. Sommige mensen krijgen wat extra lucht door hun neus boven het mondkapje uit te laten steken, maar dat is natuurlijk niet volgens de regels.
Ontspan je houding zowel al staand of zittend. Recht je rug wat. Houd je nek in het verlengde van je ruggengraat. Vermijd het klemmen van je kaken en tanden.
Neem adempauzes
Als je gedurende een lange periode een masker moet dragen, zoals de duur van een werkdag van acht uur, neem dan zo nu en dan een ‘adempauze’. Zoek een veilige plek waar je alleen of fysiek ver weg kunt zijn, zoals uw auto of een toilet. Of, nog beter, maak een korte wandeling naar buiten.
Oefen thuis
Oefen thuis met het dragen van het mondkapje: Begin met het opzetten van een mondkapje als je rustig zit. Adem rustig in en uit. Daarna begin je eens met een stukje lopen in huis, let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.
Kies het type dat bij je past
Een stoffen mondmasker kun je wassen. Een chirurgisch mondmasker – niet duur, te koop in apotheek of supermarkt en herbruikbaar – is doorgaans lichter, laat het best lucht door en is wellicht beter als je een bril draagt. Zoek een mondmasker dat jou het gevoel geeft zoveel als mogelijk ongehinderd te kunnen ademen. Eentje dat dus niet te benauwd aanvoelt, niet afsnoert of klemt, maar ook niet te los zit.
Drink voldoende water
Goed gehydrateerd blijven is om verschillende redenen belangrijk, waaronder ademhaling. Door de hele dag door water te drinken, blijven de slijmvliezen in je longen vochtig waardoor de longen beter functioneren. Daarnaast is er nog een andere bron van ongemak, waardoor je je dag misschien iets strakker moet inplannen dan je gewend bent. Als je het masker op hebt, kun je dus niet eten en drinken. Dus dat moet je dan van tevoren bedenken, in de tram of bus kan dat nu niet.
Oefen mindfulness
Werk er voortdurend aan om jezelf terug te brengen naar het heden. Als we angstig worden, komt dat vaak omdat onze geest naar de toekomst is afgedreven. Daarbij beginnen we na te denken over enge mogelijkheden. Bijvoorbeeld: “Wat als mijn adem oppervlakkig wordt en ik een paniekaanval krijg?” Of “Wat zullen mensen van me denken als ik moet vertrekken omdat mijn masker zo ongemakkelijk is?” Merk op wanneer je naar de toekomst of het verleden bent afgedreven en breng jezelf terug naar het heden. Verander je focus.
Maak het masker leuker en relaxter
Door uw gezichtsmasker te personaliseren of anderszins te versieren, kan het minder steriel en eng lijken. Je kunt proberen je masker te besprenkelen met een geur die je lekker vindt of een die je ontspant (lavendelolie), zolang je de geur niet te overweldigend maakt.
Verfrissing
Houd je lichaam zo koel mogelijk. Bijvoorbeeld door loszittende kleding te dragen of door bij een open raam in de bus te zitten. Angst kan vaak worden veroorzaakt door hoge temperaturen, vooral dicht bij de huid, het afkoelen van je gezicht kan de effecten helpen verminderen.
Wil jij een het masker dat het best bij je past? Spring even binnen en laak je keuze uit onze verschillende soorten, maten en kleuren.