Tranende ogen… zonder te wenen

Tranende ogen… zonder te wenen : niet enkel een zakdoek helpt

We hebben allemaal wel eens last van tranende ogen. Uiteraard niet te verwarren met wenen bij emotionele ervaringen. Maar wel het tranen van de ogen bij het buiten lopen bij een stevige bries of bij wandelen in koude buitenlucht. Of ook bij contact met een te sterk afgestelde airconditioning of als een zandkorrel in de ogen waait. In dat geval wordt er door de traanklier reflexmatig tijdelijk overvloedig traanvocht geproduceerd. Deze tranende ogen zijn een volkomen normaal verschijnsel en behoeven geen nadere inspectie noch behandeling.

Het wordt echter een probleem als men klaagt over een hinderlijk tranend oog waarbij men steeds een zakdoek in handbereik moet hebben om het gezicht af te drogen. Brildragers kunnen klagen over het continu hinderlijk vuil worden van de bril.

Waar stroomt het water naar toe…?

Het traanvocht is eigenlijk een film bestaande uit een oliebovenlaag, een waterige tussenlaag en een slijmerige onderlaag. In normale omstandigheden verzamelt dat traanvocht in de neusooghoek. Daar staan de traanpunten in verbinding met de traankanaaltjes. Door het frequent open en dichtknijpen van de oogleden ontstaat er een zuigende werking in het onderste traanpunt waardoor die als een soort zuignap werkt. De oogleden hebben dus een pompfunctie en dienen als voortstuwende kracht om het vocht af te voeren naar het traankanaal, de traanzak en het traanneuskanaal. Het overtollige vocht komt dan uiteindelijk in de neus terecht. Dit is trouwens de verklaring waarom we onze neus steeds moeten snuiten bij huilbuien.

Wanneer ontstaan tranende ogen ?

De aanvoerkant van dit pompsysteem kan falen door problemen aan de oogleden. Dit kunnen slappe spieren zijn, een hangende ooglidrand of een ontsteking. Maar de meest voorkomende oorzaak aan aanvoerkant is echter ‘droge ogen’. Men krijgt een irritatie die ontstaat door het uitdrogen van het hoornvlies.  Dit zorgt voor een overdreven reactie van de traanklier en er ontstaan pseudotranen. Dit is geen klassieke “film”-traan maar wel vocht dat voornamelijk uit water bestaat. Het pompsysteem kan deze overvloed niet aan.
Blijvende irritatie kan ook ontstaan bij naar binnengroeiende haartjes.

Hoe oplossen zonder zakdoek ?

Wanneer tranende ogen het gevolg zijn van verhoogde traanaanvoer moet vooral gezocht worden naar een eventueel irriterende oorzaak. Indien er geen irriterende stoffen geconstateerd worden en de anatomie en het traanafvoersysteem is in orde, dan is de kans zeer groot dat droge ogen de oorzaak zijn. In dat geval kunnen kunsttranen zeer effectief zijn. In alle andere gevallen, of wanneer kunsttranen niet de oplossing zijn, dan moet een huisarts of oogarts geraadpleegd worden.