SOS hooikoorts! Pollenalarm!

Tranende ogen, neusloop, verstopte neus, niezen,…  Voor zowat één op tien Belgen brengt de lente symptomen van hooikoorts met zich mee. De belangrijkste symptomen en de mogelijke behandelingen voor pollenallergie vind je hier.
Pollenseizoen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van grassen, bomen en kruidachtige planten. Deze pollen worden gevormd tijdens de bloeiperiode van de plant en vervolgens via de lucht verspreid.

Symptomen van hooikoorts

De belangrijkste symptomen van hooikoorts kan je hieronder vinden. Deze klachten zijn niet bij iedereen even ernstig en gaan weer over zodra de pollen uit de lucht verdwenen zijn.

 •          Neus: neusloop, verstopping, jeuk, niezen
 •          Ogen: jeuk, branderig gevoel, tranen, rood, gezwollen oogleden
 •          Keel: jeuk, branderig, drukgevoel
 •          Hoesten, piepende ademhaling, kortademig, benauwdheid
 •          Zwaar hoofd
 •          Grieperig, koortsig
 •          Slaap- of concentratieproblemen

De aanleg voor hooikoorts is al aanwezig vanaf de geboorte maar klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af.

Behandeling
Wat als u inderdaad allergisch bent voor pollen?

Net als andere allergieën kan een pollenallergie niet worden genezen. Er zijn maar twee opties: preventie en symptoombestrijding. Preventie omvat middelen die ervoor zorgen dat je minder pollen inademt.

1.       Vermijden van allergenen

Dat kan onder andere door:

 • Airconditioning te gebruiken in plaats van ramen of deuren open te zetten. Als je ramen en deuren dicht houdt, voorkom je dat pollen je huis binnenkomen.
 • Trek je kleren en schoenen onmiddellijk uit wanneer je thuiskomt en stop ze in de was.
  Neem een douche of bad om het pollen in je haar of op je huid weg te wassen, zodat het geen allergische symptomen kan veroorzaken terwijl je slaapt.
 • Ga zo weinig mogelijk buiten tijdens het piekseizoen voor pollen. Controleer zeker elke dag de pollentelling voor je regio, zodat je weet wanneer de hoogste pollenconcentratie wordt verwacht. Op pollennieuws.be vind je een pollenkalender die een overzicht geeft van de bloeiperiodes van verschillende planten.
 • Probeer je huisdieren tijdens het pollenseizoen binnen te houden, omdat er in hun dikke vacht miljoenen stuifmeelkorrels kunnen achterblijven. Als ze toch buitengaan, probeer ze dan uit de buurt van struiken, gras of velden te houden.

Soms kun je ondanks alle inspanningen pollen niet vermijden, zodat je vervelende symptomen krijgt, die sterke irritatie veroorzaken en je slaap en concentratie verstoren. In dat geval is het tijd voor symptoombestrijding.

2.       Geneesmiddelen

Als het vermijden van de allergenen onvoldoende resultaat geeft, kan medicatie een uitkomst bieden. De geneesmiddelen die hiervoor gebruikt worden, zijn vooral anti-allergische tabletten (antihistaminica), neussprays met een kleine dosis cortisone en anti-allergische oogdruppels. Veel van deze geneesmiddelen zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. Kom gerust eens langs dan bekijken we samen welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Het is belangrijk om de behandeling te starten nog voor de pollen toeslaan. Start een tweetal weken voor de symptomen gewoonlijk beginnen en stop pas wanneer de pollen niet meer in de lucht aanwezig zijn.
Op deze manier is hooikoorts meestal goed onder controle te houden.

Als je graag meer informatie hebt, dan bekijken wij graag samen met jou naar een geschikt product.
Samen zoeken we de beste oplossing voor je klachten. Spring snel even binnen.