Ook de mannenhuid heeft verzorging nodig!

Dat een mannenhuid verschilt met de huid van een vrouw wisten we al langer. Maar de verschillen zijn zo groot dat de mannenhuid een aparte verzorging nodig heeft. Een likje crème van je vriendin lenen, volstaat niet meer. 

Vetter en dikker

Doordat testosteron de talgproductie verhoogt, hebben mannen vaak een vettere huid dan vrouwen. Een mannenhuid is zelfs ongeveer 20% dikker en vetter dan die van de vrouw. Dit wil niet zeggen dat de huid ongevoeliger is voor zon, veel roken en alcohol. Bij mannen zijn dit net zulke boosdoeners voor de huid als bij vrouwen. De UVA-stralen van de zon gaan eenvoudig door de buitenste huidlaag naar de lederhuid. Daar vernietigen ze het collageen dat voor stevigheid zorgt. Ook beschadigt de zon de elastische vezels die de rekbaarheid van je huid garanderen. Hierdoor krijg je rimpels en verzakkingen in de huid.

Reiniging van de huid

Ook al is de mannenhuid dikker dan die van de vrouw, de meeste huidverzorgingsproducten zijn voor beide seksen bijna hetzelfde. Afgezien dan van de verpakking en de geur die aan de producten wordt toegevoegd. Toch zijn hier en daar verschillen te vinden. Mannelijke washgels bevatten vaker scrub-bestanddelen. Dit zijn fijne korreltjes die de poriën verschonen en dode huidcellen van de opperhuid verwijderen. Bij mannen zijn de huidporiën grover, dus hebben ze meer kans om vet en vuil in hun poriën op te slaan. Als vet en vuil niet worden verwijderd, kan dit onzuiverheden zoals puistjes of mee-eters veroorzaken.

Vochtinbrengende crèmes voor mannen

Uitdroging van de huid kan tegengegaan worden door na het douchen een vochtinbrengende crème op te smeren. Schade aan de huid door blootstelling aan de zon is maar deels te herstellen. De huid wordt sowieso nooit meer zoals het was. Dat wil echter niet zeggen dat huidcrèmes voor mannen nutteloos zijn. Het motto bij de gezichtshuid is: beter voorkomen dan genezen. Gebruik daarom een verzorgende dagcrème waaraan minimaal een Sun Protection Factor (SPF) 15 is toegevoegd. Als je de dag buiten doorbrengt in de zon, gebruik dan een antizonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Als je een vette huid hebt, is het verstandig om voor olievrije anti-zonnebrandcrèmes te kiezen. Ook is het goed om je huid ’s avonds schoon te maken.

Vraag meer advies in onze apotheek!