Maart… maand van darmkanker

Stop Darmkanker is de slogan van de actiegroep onder leiding van Dr. Luc Colemont. De slogan is kort en krachtig. InVlaanderen sterven elke dag 5 mensen aan darmkanker. Dit cijfer moet en kan naar beneden zegt Dr. Luc Colement. Colorectaal carcinoom of darmkanker is de derde meest voorkomende kanker ter wereld en de tweede doodsoorzaak door kanker. Iedereen moet er zich van bewust zijn dat een eenvoudige test je leven kan redden… Laten we niet vergeten dat deze kanker een stille moordenaar is! Darmkanker ontstaat immers zonder dat je het merkt en kan zicht gedurende 8 tot 10 jaar in je darmen ontwikkelen.

Wat is Dikkedarmkanker?

Dikkedarmkanker is een kwaadaardig gezwel in de dikke darm. De meeste dikkedarmkankers ontstaan uit vooraf bestaande darmpoliepen. 90% hiervan blijft klein en onschuldig. De overige 10% blijft groeien en één vierde van de grote poliepen verziekt. Het duurt gemiddeld 8 tot 10 jaar alvorens een kleine goedaardige poliep eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel of kanker.

Risicofactoren

Op sommige risicofactoren heb je geen vat. Ze zijn er eenvoudigweg en je moet ermee rekening houden.

  • leeftijd: Iedereen ouder dan 50 jaar heeft een verhoogd risico.
  • erfelijkheid: 2 op de 10 patiënten hebben een familiale of erfelijke vorm van darmkanker. Dit betekent ook dat 8 op de 10 patiënten geen erfelijke achtergrond hebben!
  • voorgeschiedenis van kanker: mensen die eerder darmkanker hebben gehad, hebben een verhoogde kans om opnieuw darmkanker te krijgen.
  • Personen die meer dan 10 jaar een chronische ontstekingsziekte hebben van de dikke darm.

Andere risicofactoren hebben we wel in de hand.

  • eet gezond en gevarieerd
  • beperk je lichaamsgewicht
  • beperk het drinken van alcohol tot max. 10 glazen per week
  • beweeg ten minsten een half uur per dag
Symptomen

Darmkanker ontwikkelt zich vaak op een stille manier, zonder symptomen. Je krijgt vaak pas last als de kanker reeds vergevorderd is.

bij volgende symptomen neem je best onmiddellijk contact op met je arts

  • onverklaarde en blijvende verandering van de frequentie en de stevigheid van de stoelgang. Diarree wordt bijvoorbeeld afgewisseld met constipatie of losse stoelgang.
  • Voortdurende drang om stoelgang te maken.
  • Zichtbaar bloed in de stoelgang
  • aanhoudende buikpijn, vaak plaatstelijk
  • onverklaarbaar gewichtsverlies.
Hoe darmkanker opsporen?

Darmkanker is een ziekte die vroeg en eenvoudig op te sporen is. Omdat symptomen vaak uitblijven in een vroeg stadium, is screening fundamenteel.
Preventief onderzoek bij dikkedarmkanker kan door middel van een ontlastingsonderzoek en kijkonderzoek van de darm.

Ontlastingsonderzoek

Preventief onderzoek van de stoelgang is een effectieve manier om darmkanker vroegtijdig op te sporen. Het is een onderzoek naar zeer kleine hoeveelheden bloed in uw ontlasting.

Je kan ook deelnemen aan het bevolkingsonderzoek

Alle Vlamingen tussen 56 en 74 jaar krijgen elke 2 jaar automatisch een gratis thuistest toegestuurd. Met een klein borsteltje neem je zelf een staal van je stoelgang. Het staaltje stuur je dan op voor onderzoek. Uw ontlasting wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht. Soms is bloed in de ontlasting met het blote oog zichtbaar. Als het gaat om zeer kleine hoeveelheden is dit niet altijd met het blote oog te zien. Ook wanneer bloed erg vermengd is met de ontlasting, is het vaak niet zichtbaar. Bloed in de ontlasting kan wijzen op een probleem in de darm. Het kan echter ook andere, onschuldige, oorzaken hebben. Neem daarom steeds contact op met je arts.

Een zelftest

Ben je jonger of ouder en je wil de test thuis doen? Vanaf nu kan dit met zelftests. De test kan je op elk moment van de dag uitvoeren als je stoelgang maakt. Je moet er wel rekening mee houden dat je de test 3 x moet uitvoeren om een betrouwbaar resultaat te bekomen. Dit is omdat er bepaalde poliepen niet altijd op elk tijdstip genoeg bloed afgeven. Na een derde staalname heeft de test een betrouwbaarheid van 93%. Dit betekent dat 7% van de positieve gevallen nog door de mazen van het net glippen. Herhaal daarom de test jaarlijks. Vertrouw je het resultaat niet, neem dan steeds contact op met je arts. Indien nodig zal hij verdere stappen ondernemen.