Goeie voornemens? Zo hou je ze wel vol!

Niet teveel goede voornemens

Misschien ben je al enthousiast bezig met het in de praktijk brengen van alle mogelijke voornemens? Niet meer roken, minder drinken, minder eten, meer sporten, minder werken, minder stress, meer aandacht voor je omgeving. Allemaal heel mooi, maar de praktijk wijst uit dat als je resultaat wilt behalen je je beter op één (of enkele) voornemens kunt concentreren.

Realistische doelstellingen

Zorg ervoor dat je voornemen(s) realistisch zijn. Verg niet teveel van jezelf, leg de lat niet te hoog. Formuleer je doelstelling duidelijk en schrijf ‘m op. Dit stukje papier wordt dit jaar je leidraad.

Spread the word

Vertel vrienden en familie van je goede voornemen. Het feit dat zij op de hoogte zijn van jouw voornemen maakt het gemakkelijker om je eraan te houden. Je wilt toch niet dat iedereen weet dat het weer niets geworden is?

Stap voor stap

Noteer de vorderingen die je hebt gemaakt regelmatig. Schrijf op hoeveel je bent afgevallen, hoeveel dagen je al niet meer hebt gerookt, hoeveel dagen je om 6 uur ‘s avonds het kantoor hebt verlaten. Zo heb je een goed overzicht (en houd je jezelf niet voor de gek!)

Bovendien heb je in sommige gevallen de hulp van huisgenoten of collega’s nodig. Zo wil je niet dat je iedere avond een heerlijke maar vette maaltijd wordt voorgezet als je op dieet bent. En het is ook niet prettig als je collega’s je maar mee blijven meevragen om te gaan roken.

Wees lief voor jezelf

Zie een misstap (je hebt weer teveel gegeten, toch weer een sigaret opgestoken of weer eens heel lang overgewerkt) als een tijdelijke onderbreking van de uitvoering van je plan en pak de draad daarna direct weer op. Schuldgevoelens brengen je nergens, een positieve houding en vrolijk weer verder gaan, levert veel meer op.

Beloon jezelf

Stel jezelf kleine beloningen in het vooruitzicht als je weer een stap verder op de weg naar je doelstelling hebt gedaan. Een klein cadeautje, iets leuks doen. Geef jezelf dat welverdiende schouderklopje.

Zoek bondgenoten

Iets anders dat kan helpen om dit jaar nu eens echt resultaat te boeken, is bondgenoten zoeken. Vrienden, vriendinnen, je partner of familieleden die hetzelfde goede voornemen hebben. Zo is het veel gemakkelijker om samen naar de sportschool te gaan dan alleen. En zo is het veel gemakkelijker om met roken te stoppen als je partner er ook geen eentje meer opsteekt.

Hoe zit het met jouw goede voornemens?