Probiotica bij verkoudheden

Onze gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door een gezonde, evenwichtige darmflora. Probiotica verbeteren de darmflora en kunnen ook helpen om ‘s winters minder verkoudheden op te lopen, zo blijkt uit onderzoek.

Van probiotica is al langer geweten dat het allerlei gunstige effecten heeft op onze gezondheid; het helpt bij de voedselvertering, verminder (voedsel)allergieën en intoleranties en verbetert de cellulaire en humorale immuunrespons.

En nu blijkt dat probiotica ook helpen bij het verminderen van de jaarlijks terugkerende verkoudheden. Waarschijnlijk activeren probiotica T-geheugencellen, wat bijdraagt aan een betere respons op toekomstige infecties.

Minder verkoudheden

Aan deze dubbelblinde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie (RCT) deden 900 deelnemers mee. Drie winterseizoenen lang kregen zij gedurende twaalf weken dagelijks probiotica of een placebo toegediend. Degenen die de probiotica toegediend kregen, hadden significant minder last van steeds terugkerende verkoudheden dan degenen die de placebo ontvingen. Bovendien hadden zij meteen in het eerste winterseizoen al minder zware verkoudheidssymptomen.
Verder leidde de toegediende probiotica ook tot activatie van het immuunsysteem bij de deelnemers die geen last van verkoudheid hadden. Deze immuunfactie werd ook al in twee eerdere onderzoeken gevonden en bevestigt dus de immuun-verbeterende effecten van probiotica.

Invloed van vezelrijke voeding

Ook vezelrijke voeding kan bijdragen om virale infecties te verminderen: vezels stimuleren de antivirale immuniteit, zo blijkt uit onderzoek onder muizen. Deze de vezels leiden tot een gunstige verandering in de samenstelling van de darmflora, wat – via fermentatie van vezels – tot een verhoging van de productie van korte ketenvetzuren leidt. En deze korte ketenvetzuren hebben een beschermende werking tegen het verkoudheidsvirus door de T-cellen te activeren.

Probiotica werken overigens synergistisch bij alle orthomoleculaire therapieën, omdat een goede darmflora de absorptie van de orthomoleculaire nutriënten duidelijk verbetert.